Stravování dětí

Mateřská škola Klubíčko má vlastní školní kuchyni, kde se denně připravují čerstvá jídla pro přítomné děti.

Většinu potravin odebíráme od regionálních výrobců, chovatelů či pěstitelů, kteří nám garantují jejich čerstvost a kvalitu.

Na skladbě jídelníčku pro děti spolupracuje vedoucí školní jídelny s pověřenými učitelkami. Jejich společným cílem je sestavovat dětem pestrý jídelníček tak, aby byl v souladu s platnými normami a zároveň odpovídal zásadám zdravého stravování.

Mateřská škola podporuje program Skutečně zdravá školka, od dubna 2016 do ledna 2019 byla držitelem Bronzového certifikátu.

Zásady zdravého stravování v mateřské škole Klubíčko:

  • Dostatek tekutin = pitný režim: děti mají po celou dobu pobytu v MŠ k dispozici neslazený ovocný nebo bylinkový čaj, ředěné ovocné šťávy a čistou pitnou vodu ochucenou citrusy nebo bylinkami (máta, meduňka).
  • Vitaminová svačinka: každý den mají děti ve třídách „vitaminové mísy“, ze kterých podle potřeby a chuti konzumují ovoce nebo zeleninu v pestré skladbě. Využíváme zejména sezónní nabídku, tak, aby odpovídala růstu a dozrávání ovoce a zeleniny v českých podmínkách. V zimních měsících zařazujeme ovoce a zeleninu dle nabídky na trhu.
  • Čerstvá zelenina: bývá součástí většiny svačin, ve formě salátů je pak přílohou u obědů. Upřednostňujeme čerstvou zeleninu před sterilovanou, kterou zařazujeme minimálně.
  •  Mléko a mléčné výrobky: zařazujeme je téměř denně, při jejich nabídce plně respektujeme přání a volbu dítěte k jejich konzumaci. V rámci zdravého stravování využíváme kysané mléčné výrobky, v jídelníčku se objevují i zpracované výrobky z kozího mléka.
  • Luštěniny a obilniny: pokrmy z nich se objevují v jídelníčku každý týden v podobě polévek, kaší, pyré i pomazánek. Nejčastěji používanou luštěninou je cizrna, ze které se připravují sladká i slaná dětská jídla.
  • Maso a masné výrobky: do jídelníčku se používá zásadně čerstvé maso a pouze libové. Upravuje se v konvektomatu, prakticky bez tuku. Nezařazujeme žádné uzeniny.
  • Pečivo: nejpoužívanějším druhem je chléb, a to i chléb žitný, celozrnný, slunečnicový a grahamový. Rohlíky a housky ke svačinám jsou občas bílé, častěji však cereální. Jedenkrát za dva týdny mají děti k odpolední svačině domácí sladké moučníky, které se pečou v mateřské škole (štrůdl, ovocné řezy, perník, bublanina, apod.). Při vaření i pečení zčásti nebo zcela nahrazujeme bílou mouku moukou špaldovou a cizrnovou, využíváme i další druhy mouky (amarantovou, kukuřičnou, aj.).
  • Cukr: k pečení domácího pečiva a dochucování pokrmů studené kuchyně (saláty, jogurty, tvaroh, apod.) používáme třtinový cukr, pouze k dochucování teplé kuchyně (omáčky) používáme bílý cukr.

Děti jsou vedeny k maximální samostatnosti při přípravě svačin a při stolování. Pozornost je věnována odpovídajícím společenským návykům, konzumaci zdravých potravin a pitnému režimu dětí. Zároveň je respektováno jejich osobní tempo při jídle, množství jídla, které dítě sní a případná nechuť ke konzumaci některých potravin.

Každá třída může jednou za rok sestavit svůj „jídelníček na přání“, kde děti prakticky prokazují výstupy z oblasti zdravého životního stylu.

Naši dodavatelé

  • Ekofarma Rohoznice – české sezónní ovoce a zelenina a vybrané dovážené produkty v období, kdy na českém trhu není dostatečná nabídka.
  • Rabbit Trhový Štěpánov, a.s. – dodavatel bílého masa (kuře, krůta, králík) z českých chovů.
  • Petr Matys, Řeznictví u Franty, Starý Máteřov – dodavatel červeného masa, které pochází z českých chovů.
  • Minimlékárny Juliana, Tuněchody – výrobce jogurtů, sýrů, kefíru, tvarohu a mléka. Mléčné výrobky neobsahují žádné konzervanty nebo ochucovadla. Mléko je pasterizované, má cca 3,6% tuku a není již dále chemicky upravované.
  • Exver Food, Staré Ždánice – dodavatel trvanlivých surovin (luštěniny, obilniny, mouky, oleje, apod.) – odebírané potraviny neobsahují žádné nežádoucí přísady.
  • AG FOODS Group, a.s, Velká Bíteš – ovocné čaje Biogena, obsahující pouze sušené ovoce, případně ibišek či jiné přírodní součásti.

Všichni naši dodavatelé mají potřebné hygienické atesty a povolení k tomu, abychom od nich mohli odebírat jejich výrobky či výpěstky do školní jídelny.
 

 



bottom